Onze school is een MOS-school

MOS staat voor Milieu Op School. Door de kinderen van jongs af aan bewust te maken van de noodzaak van een duurzaam beleid, helpen we ze opgroeien tot milieubewuste jongeren. Dit kan verwezenlijkt worden door kleine dingen, zoals sorteren van afval in de klas en op de speelplaats, aanmoedigen tot het gebruik van herbruikbare verpakking zoals koekendoosjes en brooddoos,… Om ons schoolafval nog verder te beperken, worden de restjes van het middagmaal aan de kippen gegeven.

Maar dit kan ook verwezenlijkt worden door grotere dingen: we besloten om dit schooljaar werk te maken van een educatievere, avontuurlijkere en klimaatgezondere speelplaats. Omdat wie van jongs af aan leert genieten van groen hier later ook bewuster mee zal omgaan.

_DSC9822
_DSC9729

Hiermee werken we bovendien mee aan het opvangen van de gevolgen van een klimaatverandering, vergroten we onze biodiversiteit, stimuleren we ons sociaal welbevinden en leren we ons beter te focussen in de lessen. We volgden onlangs met het hele team een conferentie rond ‘outdoor education’. We ontdekten een brede waaier aan mogelijkheden om  buiten les te geven.

Op onze speelplaats zijn er ook bloembakken te vinden, die we gebruiken om te moestuinieren. Dit is een leuke activiteit waarbij kinderen leren genieten van de natuur terwijl ze er ook over leren.

Bovendien investeerde onze school in zonnepanelen. Het dak van ons hoofdgebouw ligt bedekt met 99 zonnepanelen die ons voorzien van elektriciteit zodat we er geen hoeven aan te kopen. Alle TL-lampen werden vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

Onze leerlingen krijgen ook voldoende bewegingskansen.
We dragen ‘bewegen’ hoog in het vaandel:

  • Elke klas krijgt 2 lestijden bewegingsopvoeding per week (dat is een half uur meer dan aanbevolen door de Overheid).
  • Alle kinderen van de lagere school gaan gedurende 2 periodes wekelijks zwemmen. Er zijn telkens 3 sportleerkrachten beschikbaar zodat de leerlingen op hun eigen niveau begeleid kunnen worden.
  • We organiseren op donderdag (4de, 5de en 6de leerjaar) en vrijdag (1ste , 2de en 3de leerjaar) een half uur middagsport. Soms worden er aan de leerlingen ideeën aangereikt voor speelplaatsanimatie.
  • Op woensdagnamiddag nemen we met de school aan een tiental MOEV-activiteiten deel. Onze leerlingen doen dan mee aan een competitie of initiatie samen met leerlingen van andere Gentse scholen.
  • Wij organiseren sessies van de Heldenklas, een organisatie van MOEV Sport na School. De kinderen maken na schooltijd kennis met verschillende sporten.
_DSC9518
_DSC9463
  • In het 3de trimester organiseren we een schooltornooi voor de kinderen van de onderbouw (1ste, 2de en 3de leerjaar) en de kinderen van de bovenbouw (4de, 5de en 6de leerjaar). Daarvoor worden klasoverschrijdende ploegen samengesteld die het in een tornooi tegen elkaar opnemen. Tijdens de finale neemt de winnende ploeg het op tegen de leerkrachten.
  • 2 x per jaar bieden we de kinderen van de lagere school een schaatsinitiatie aan (op vrijdagnamiddag na schooltijd). In juni kunnen de kinderen van het zesde leerjaar deelnemen aan een kajakinitiatie.
  • Elke klas beschikt over een spelenkoffer, die jaarlijks aangevuld wordt. We beschikken over ruime speelplaatsen waar de infrastructuur aanwezig is om aan sport te doen (fietsen voor de kleuters, voetbaldoelen, basketringen, hinkstapspelen, klimtoren, …)
  • Jaarlijks organiseren we een sportdag voor de kleuters en de lagere schoolkinderen.
  • We hebben een goed uitgeruste gymzaal.
  • Er is voldoende fietsenstalling op school. Ieder jaar wordt er een verkeersweek georganiseerd waar duurzame mobiliteit in de kijker staat.
_DSC9598

De warme maaltijden worden geleverd in warmhoudboxen. De maaltijden zijn altijd dagvers en de natuurlijke voedingsstoffen en smaak worden maximaal bewaard. Er wordt bewust gekozen voor seizoensgebonden groenten en producten uit de buurt, korte keten.

De kinderen kunnen genieten van een gezonde en smaakvolle maaltijd.

Elke dag kan er gekozen worden voor een vleesmaaltijd of een vegetarische maaltijd. Maandag is onze ‘veggiedag’ We stimuleren zoveel mogelijk kinderen om deel te nemen. Niemand is verplicht.

Woensdag is onze ‘fruit- en waterdag’. Die dag brengen we geen koekjes mee naar school. De school ontvangt subsidies om gedurende 20 weken kinderen (zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden) fruit/groenten aan te bieden op woensdag. We zijn onze fruitmama’s en -papa’s dankbaar om het fruit/de groenten hapklaar te maken en te verdelen.

Op onze school maken we ook gebruik van drinkfonteintjes. Onze kinderen kunnen zelf hun dorst lessen als dit nodig is.